Skip to main content

Fyrværkeri & Sikkerhed

Det skal du vide om brug af fyrværkeri

Sikkerhed først

Fyrværkeri sikkerhed er rigtig vigtig, når man skal ud og fyre krudt af. Selvom vores fyrværkeri er i første klasse, kræver det stadig et lige så højt sikkerhedsniveau som med alt andet lovligt fyrværkeri.

Omkring 200 til 300 danskere kommer hvert år til skade i nytårssæsonen, og langt de fleste gange er der tale om uheld som kunne være forbygget med sikkerhedsbriller eller bedre afstand. Lad os sætte en stopper for det sammen – læs med her og få et hurtigt overblik over reglerne for, hvordan du og resten af selskabet sikkert fejrer årsskiftet.

De 5 råd til fyrværkeri sikkerhed

  1. Benyt altid sikkerhedsbriller
  2. Brug kun godkendt fyrværkeri – aldrig hjemmelaver eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstand (den står på embalagen) og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Behandling af nytårsraketter

Pas på med at gå på kompromis med fyrværkeri sikkerhed. Ofte er det set, at vinflasker eller lignende bliver brugt som redskab til at affyre raketter fra. Det er dog en farlig løsning, da vind og vejr kan vælte flasken mens raketten sidder i. Undgå også at stikke rakettens pind i jorden, da det kan resultere i, at den aldrig flyver op, men sprænger lige foran dig.

Derfor anbefaler vi, at raketten altid støttes af noget som ikke kan vælte, og som raketten ikke kan sidde fast i. Det kan for eksempel være et rør eller stativ til raketten. 

Hvornår er det tilladt at købe og bruge fyrværkeri?

Du må købe fyrværkeri i perioden fra den 15. december til og med den 31. december 

Du må bruge fyrværkeri fra den 27. december til og med den 1. januar.

Der findes noget fyrværkeri, som må bruges og sælges hele året. Det skal høre under kategorien F1. Nedenfor er alle typerne vist: Bengalske fakler, bordbomber, trækbordbomber, knallerter, knaldperler, knaldbånd og knaldhætter, mindre  fontæner, jordsole, knitrende granulat, isfontæner og håndholdte stjernekastere.

Hvorhenne må du anvende fyrværkeri?

Det er vigtigt, at du altid læser fyrværkeriets emballage grundigt og ordentligt, inden du anvender fyrværkeriet for at sikre fyrværkeri sikkerhed. På emballagen vil sikkerhedsafstanden stå skrevet – og den gælder både dig og tilskuerne.

  • Hold øje med dine omgivelser: Befinder du dig tæt på stråtag, halmstakke, skov eller dyr, skal du tage særlige hensyn, inden du tænder op for al nytårskrudtet.
  • Du må nemlig ikke anvende fyrværkeri nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag. 100-meter-grænsen gælder for al brændbar bevoksning som nåleskov eller brændestakke. Bruger du raketter, er afstandskravet 200 meter.
  • Er der en landbrugsejendom med dyr inden for 100 meters afstand, en hundekennel eller jord med udegående dyr, må du heller ikke bruge fyrværkeri.
  • Du må heller ikke affyre inden for 10 meters rækkevidde af vinduer, døre eller andre åbninger på bygninger.

Sikkerhedsafstanden fordobles i blæsevejr – så tjek vind- og vejrforholdene og mærk efter, når du fyrer af for at sikre sikkerhed omkring fyrværkeri.

Opbevaring og oprydning af fyrværkeri

Et vigtigt element af fyrværkeri sikkerhed handler om opbevaring. Hold fyrværkeri tørt og væk fra elektronik og varmekilder – og altid utilgængeligt for børn. Du må ikke pakke fyrværkeriet ud på forhånd eller fjerne beskyttelseshætten fra lunterne.

Har du fyrværkeri til overs, og er det den 2. januar eller frem, behøver du ikke smide dit krudt ud. Du kan nemlig godt gemme det til næste fyrværkerisæson, hvis det overholde kravene om, at der er tale om mindre end 5kg NEM (Netto Eksplosivt Mængde). NEM-vægten betyder hvor meget krudt der er i fyrværkeriet, og det står også skrevet på fyrværkeriet.

Ellers skal ubrugt fyrværkeri afleveres på genbrugsstationen som ’farligt affald’.

Det er de voksnes opgave at rydde brugt fyrværkeri op. Fjern det med en skovl eller spade. Fusere skal afleveres som farligt affald. Ikke alle genbrugspladser modtager fyrværkeri, så undersøg det på forhånd eller kontakt din kommune.

Fyrværkeri sikkerhed når det gælder transport

Der er ikke begrænsninger på, hvor meget fyrværkeri du må transportere så længe der er tale om eget forbrug. Desuden skal man sikre et højt niveau af fyrværkeri sikkerhed, at fyrværkeriet er pakket godt, og sker der ulykker, hvor fyrværkeriet kan blive udsat for benzin, varme, ild eller lignende, kontakt da straks 1-1-2.

Close Menu