Fyrværkeri & Sikkerhed
Det skal du vide om brug af fyrværkeri
Det skal du vide om brug af fyrværkeri
Fyrværkeri sikkerhed er rigtig vigtig, når man skal ud og fyre krudt af. Selvom vores fyrværkeri er i første klasse, kræver det stadig et lige så højt sikkerhedsniveau som med alt andet lovligt fyrværkeri.
Omkring 200 til 300 danskere kommer hvert år til skade i nytårssæsonen, og langt de fleste gange er der tale om uheld som kunne være forbygget med sikkerhedsbriller eller bedre afstand. Lad os sætte en stopper for det sammen – læs med her og få et hurtigt overblik over reglerne for, hvordan du og resten af selskabet sikkert fejrer årsskiftet.
Pas på med at gå på kompromis med fyrværkeri sikkerhed. Ofte er det set, at vinflasker eller lignende bliver brugt som redskab til at affyre raketter fra. Det er dog en farlig løsning, da vind og vejr kan vælte flasken mens raketten sidder i. Undgå også at stikke rakettens pind i jorden, da det kan resultere i, at den aldrig flyver op, men sprænger lige foran dig.
Derfor anbefaler vi, at raketten altid støttes af noget som ikke kan vælte, og som raketten ikke kan sidde fast i. Det kan for eksempel være et rør eller stativ til raketten.
Du må købe fyrværkeri i perioden fra den 15. december til og med den 31. december
Du må bruge fyrværkeri fra den 27. december til og med den 1. januar.
Der findes noget fyrværkeri, som må bruges og sælges hele året. Det skal høre under kategorien F1. Nedenfor er alle typerne vist: Bengalske fakler, bordbomber, trækbordbomber, knallerter, knaldperler, knaldbånd og knaldhætter, mindre fontæner, jordsole, knitrende granulat, isfontæner og håndholdte stjernekastere.
Det er vigtigt, at du altid læser fyrværkeriets emballage grundigt og ordentligt, inden du anvender fyrværkeriet for at sikre fyrværkeri sikkerhed. På emballagen vil sikkerhedsafstanden stå skrevet – og den gælder både dig og tilskuerne.
Sikkerhedsafstanden fordobles i blæsevejr – så tjek vind- og vejrforholdene og mærk efter, når du fyrer af for at sikre sikkerhed omkring fyrværkeri.
Et vigtigt element af fyrværkeri sikkerhed handler om opbevaring. Hold fyrværkeri tørt og væk fra elektronik og varmekilder – og altid utilgængeligt for børn. Du må ikke pakke fyrværkeriet ud på forhånd eller fjerne beskyttelseshætten fra lunterne.
Har du fyrværkeri til overs, og er det den 2. januar eller frem, behøver du ikke smide dit krudt ud. Du kan nemlig godt gemme det til næste fyrværkerisæson, hvis det overholde kravene om, at der er tale om mindre end 5kg NEM (Netto Eksplosivt Mængde). NEM-vægten betyder hvor meget krudt der er i fyrværkeriet, og det står også skrevet på fyrværkeriet.
Ellers skal ubrugt fyrværkeri afleveres på genbrugsstationen som ’farligt affald’.
Det er de voksnes opgave at rydde brugt fyrværkeri op. Fjern det med en skovl eller spade. Fusere skal afleveres som farligt affald. Ikke alle genbrugspladser modtager fyrværkeri, så undersøg det på forhånd eller kontakt din kommune.
Der er ikke begrænsninger på, hvor meget fyrværkeri du må transportere så længe der er tale om eget forbrug. Desuden skal man sikre et højt niveau af fyrværkeri sikkerhed, at fyrværkeriet er pakket godt, og sker der ulykker, hvor fyrværkeriet kan blive udsat for benzin, varme, ild eller lignende, kontakt da straks 1-1-2.
Find din lokale fyrværkeri forhandler
Masser af konkurrencer og nyheder
Find din lokale demoaften
First Class Fireworks er skabt af Søren og Klaus, to erfarne fyrværkeri-eksperter, der til sammen har mere end 40 års erfaring i branchen.
Produkterne er omhyggeligt udvalgt og sammensat for at skabe fyrværkeri du sent vil glemme.
© 2024 First Class Fireworks